Bert en zijn Bredius Rollers
Zoals vanouds is Bert (staand, midden achter op de foto) sinds twee weken weer op zaterdag te vinden in sportcentrum Snellerpoort. Hier trainen zijn Bredius Rollers: de Woerdense rolstoelhockey-vereniging, onderdeel van ASV Bredius. Door zijn zoon Pim, die aan een rolstoel gebonden is, kwam Bert in aanraking met deze tak van sport. ASV Bredius had al verschillende aangepaste sporten binnen de vereniging en rolstoelhockey paste daar goed tussen. Zodoende richtte Bert de Bredius Rollers op. En sindsdien timmeren zij hard aan de weg in de landelijke competitie.
“De vereniging is voor iedereen toegankelijk: wel of geen fysieke beperking, jong of oud, het maakt niet uit. Dat is echt hét kenmerk van deze vereniging: inclusiviteit. Niemand wordt buitengesloten, iedereen is onderdeel van het team. Dat maakt het ook zulk mooi werk om te doen. Je ziet weleens leden die vanwege ziekte of een beperking een dieptepunt in hun leven hebben bereikt, maar die leven vaak op door de sport. Dat is ontzettend mooi om te zien. En daaraan draagt de hele vereniging zijn steentje bij. Een nieuw lid wordt altijd direct opgenomen door het team en meegenomen in het spel.”
Dat is echt hét kenmerk van deze vereniging: inclusiviteit!
“Ik zorg voor het dagelijkse reilen en zeilen van de vereniging. Ik onderhoud bijvoorbeeld contact met partijen die van ons voor belang zijn, ben scheidsrechter, coach, trainer en speel natuurlijk zelf ook. En buiten de vereniging om ben ik druk als stratenmaker en leermeester. In mijn eentje zou ik dit allemaal nooit redden, maar ik wordt fantastisch bijgestaan door onze vrijwilligers: voornamelijk ouders van onze leden. Sommigen zijn bijvoorbeeld actief als scheidsrechter. Hierbij vind ik het belangrijk om iets te vinden dat goed bij de vrijwilligers past. Als iemand niet wil fluiten, zoeken we samen iets anders. Maar er blijft onder aan de streep genoeg te doen voor mij. En dat is ook wel weer mooi, want ik zou de Bredius Rollers voor geen goud willen missen!”
Een keertje meekijken bij de training? Of lid of vrijwilliger worden? Bezoek de website van ASV Bredius op www.asvbredius.nl of neem contact op met Bert door te mailen naar [email protected].
Karels verhaal
Coachkinderen helpen: prachtig werk! Vier jaar geleden werd de Woerdense tak van het landelijke Coach4you opgezet. Deze organisatie helpt leerlingen met de overstap van basis- naar voortgezet onderwijs. Het is niet zozeer bijles of huiswerkbegeleiding, maar vooral gericht op het welzijn van de coachkinderen. Zij zorgen dat de kinderen, coachkinderen genoemd, zelfverzekerd en met een goed gevoel beginnen aan hun middelbare school. Karel raakte al vroeg betrokken bij Coach4you. Sterker nog: hij werd de allereerste vrijwillige coach van de Woerdense afdeling! “Ik zocht na mijn pensionering een zinnige vrijetijdsbesteding en kwam toevallig een oproepje tegen in de Woerdense Courant van Coach4you. Ik heb gereageerd en werd zodoende de eerste Woerdense coach. Inmiddels is Coach4you flink gegroeid in Woerden. We hebben een stuk of vijftien coachkinderen en ongeveer evenveel coaches. De coachkinderen worden aangemeld bij Coach4you om uiteenlopende redenen. Ik heb bijvoorbeeld coachkinderen gehad die net in Nederland kwamen wonen vanuit landen als Somalië of Syrië. En sommigen hebben gedragsproblematiek. Wij helpen hen met het succesvol doorlopen van de brugklas: toch wel een van de meest vormende jaren in de ontwikkeling van een kind.” Ik kom nog weleens oud-coachkinderen tegen en die zeggen heel vrolijk gedag! “Als coach begeleid ik één coachkind gedurende het hele schooljaar. Soms wat langer, soms een stuk korter. Dat ligt maar net aan wat het kind nodig heeft. Ik help hen in die tijd met het wennen aan de middelbare school. Het is veel wat er op een kind van elf of twaalf jaar afkomt: nieuwe vakken, wisselende docenten, wisselende lokalen. Dat kan tot onrust leiden. En neem daarnaast het sociale aspect. Hoe gaat het kind om met pesten? Wat kan het kind eraan doen als het geen aansluiting vindt met andere kinderen? Ik kom elke week een uurtje bij mijn coachkind langs en dan bespreken we even wat er speelt op al die verschillende vlakken. Zo bouw je trouwens echt een band op met het kind. Je bent in die zin als coach ook een soort vertrouwenspersoon. Wat zeker ook leuk is. Ik kom nog weleens oud-coachkinderen tegen en die zeggen heel vrolijk gedag!” Coach4you kan nieuwe coaches gebruiken om nóg meer kinderen te kunnen helpen. Lijkt het jou leuk om kinderen te begeleiden bij de overstap van de basisschool naar de middelbare school? Meld je aan door te mailen naar [email protected] (Gerard Middelkoop). Of lees meer informatie over de organisatie op de landelijke website: www.coach4you.org. Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal