Bij de vrijwillige brandweer
Dirk is vrijwilliger bij de brandweerpost van Woerden. Deze vrijwilligers rukken uit als er ergens een brand is, ongeluk of andere hulpdiensten assistentie nodig hebben van het materieel van de brandweer. Al met al zijn er wel veertig vrijwilligers actief bij de Woerdense post.
“Ik zit hier inmiddels al een jaar of 27. Dat is in vergelijking met anderen nog niet eens zo heel lang. Heel veel vrijwilligers beginnen en gaan vervolgens niet meer weg. En dat is niet alleen omdat het werk heel erg aanspreekt, maar ook omdat we als team heel gezellig en hecht zijn. En divers: alle leeftijden lopen hier dwars door elkaar.”
En dat is niet alleen omdat het werk aanspreekt, maar ook omdat we als team heel gezellig en hecht zijn!
“Iedere vrijwilliger heeft een pieper en daarmee worden we opgepiept als er een incident gaande is. Dan ruk je als vrijwilliger uit naar de kazerne. Daar aangekomen stappen de eersten in de juiste wagen en gaan zij op pad om het incident op te lossen. Dat zijn trouwens, gelukkig, niet altijd ellendige ongelukken en branden. We zijn ook weleens opgeroepen om een paar koeien uit een sloot te helpen. Toen dat eenmaal gelukt was, renden die koeien aan de andere kant van het weiland de volgende sloot in! Dan heb je als team even een hele leuke middag en daar wordt je natuurlijk ook weer hechter door.
Als je als vrijwilliger bij de brandweer komt, doorloop je een opleiding voordat je echt ingezet kunt worden. Vervolgens kun je je nog verder opleiden en specialiseren. Om te mogen duiken bijvoorbeeld. Of om pompbediende te worden. Maar dit, en het feit dat jouw inzet het verschil kan zijn tussen een positieve of negatieve uitkomst van een gevaarlijke situatie, maakt het best wel een verantwoordelijkheid om hier vrijwilliger te zijn. In die zin is dit natuurlijk wel vrijwilligerswerk, maar niet vrijblijvend. Er wordt wel wat van je verwacht qua inzet en beschikbaarheid. Voor mij is dat het zeker waard!”
Danielles verhaal
Sleutelen bij de Sleutelclub: leuk! Na al een aantal jaren met het idee rondgelopen te hebben, is in 2010 met twee vrijwilligers en twee kinderen gestart met de restauratie van een Fiat 600 in een boerderijschuur in het centrum van Kamerik. Zo begon de Kamerikse Sleutelclub. Al snel groeide het aantal kinderen, vrijwilligers en activiteiten en moest zelfs worden gezocht naar een grotere ruimte. Inmiddels zijn circa tweehonderd kinderen gratis lid en buiten coronatijd ongeveer 25 vrijwilligers actief. Naast een werkplaats heeft het pand van de Sleutelclub een knutselatelier (ook te gebruiken als grote vergaderruimte), een legohoek, een kookstudio, een kleinere vergaderruimte en een houtatelier en ruimte waar de houtbewerkingsmachines zijn ondergebracht. Hier zijn normaal gesproken elke week op woensdag- en vrijdagavond tientallen kinderen aan het repareren en knutselen. Een van de vrijwilligers die steevast helpt is Danielle. "Ik kwam hier ooit om onze zoon te brengen, hielp een trap te schilderen en ging daarna nooit meer weg. Het leuke van de Sleutelclub is dat we kinderen leren om met hun handen te werken en van iets ouds of kapots weer iets nieuws te maken. Kinderen leren dat je zelf dingen kan maken en zien in hoeveel er mogelijk is. Het samen knutselen, het liefst met hergebruik van materialen, is de drijfveer om deze club te runnen. Een van de sponsoren is Thys Toys waar we retourgoederen van krijgen. Deze maken we weer compleet of repareren we voor verkoop zodat we het lidmaatschap gratis kunnen houden. Of om andere goede doelen, zoals bijvoorbeeld de speelgoedbank, te steunen.” Ik hielp een trap te schilderen en ging daarna nooit meer weg! "Ik heb samen met Wil binnen de Sleutelclub een knutselafdeling opgezet. Elke vrijdagavond, buiten coronatijd, zijn tussen de veertig en zestig kinderen vanaf acht jaar welkom. Met circa vijftien vrijwilligers staan we klaar om hen te ondersteunen. Het is zo leuk om te merken dat de kinderen ook enthousiast zijn als ze iets voor een ander maken. Met kerst hebben ze bijvoorbeeld een kerstklok van hout gemaakt en rondgebracht bij ouderen in Kamerik. Om ook tijdens deze lockdown periode contact te houden, maken de vrijwilligers knutselpakketjes. De kinderen kunnen die pakketjes op vrijdagavond ophalen en er thuis lekker mee aan de slag.” Heb jij twee rechterhanden en lijkt het jou wel wat om daarmee de kinderen van de Sleutelclub te helpen? Zou je wel vrijwilliger willen worden bij deze club? Kijk op onze website tussen het vrijwilligerswerk, bezoek de website www.sleutelclubkamerik.nl of neem contact met hen op [email protected]. Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal