Coachkinderen helpen: prachtig werk!
Vier jaar geleden werd de Woerdense tak van het landelijke Coach4you opgezet. Deze organisatie helpt leerlingen met de overstap van basis- naar voortgezet onderwijs. Het is niet zozeer bijles of huiswerkbegeleiding, maar vooral gericht op het welzijn van de coachkinderen. Zij zorgen dat de kinderen, coachkinderen genoemd, zelfverzekerd en met een goed gevoel beginnen aan hun middelbare school. Karel raakte al vroeg betrokken bij Coach4you. Sterker nog: hij werd de allereerste vrijwillige coach van de Woerdense afdeling!
“Ik zocht na mijn pensionering een zinnige vrijetijdsbesteding en kwam toevallig een oproepje tegen in de Woerdense Courant van Coach4you. Ik heb gereageerd en werd zodoende de eerste Woerdense coach. Inmiddels is Coach4you flink gegroeid in Woerden. We hebben een stuk of vijftien coachkinderen en ongeveer evenveel coaches. De coachkinderen worden aangemeld bij Coach4you om uiteenlopende redenen. Ik heb bijvoorbeeld coachkinderen gehad die net in Nederland kwamen wonen vanuit landen als Somalië of Syrië. En sommigen hebben gedragsproblematiek. Wij helpen hen met het succesvol doorlopen van de brugklas: toch wel een van de meest vormende jaren in de ontwikkeling van een kind.”
Ik kom nog weleens oud-coachkinderen tegen en die zeggen heel vrolijk gedag!
“Als coach begeleid ik één coachkind gedurende het hele schooljaar. Soms wat langer, soms een stuk korter. Dat ligt maar net aan wat het kind nodig heeft. Ik help hen in die tijd met het wennen aan de middelbare school. Het is veel wat er op een kind van elf of twaalf jaar afkomt: nieuwe vakken, wisselende docenten, wisselende lokalen. Dat kan tot onrust leiden. En neem daarnaast het sociale aspect. Hoe gaat het kind om met pesten? Wat kan het kind eraan doen als het geen aansluiting vindt met andere kinderen? Ik kom elke week een uurtje bij mijn coachkind langs en dan bespreken we even wat er speelt op al die verschillende vlakken. Zo bouw je trouwens echt een band op met het kind. Je bent in die zin als coach ook een soort vertrouwenspersoon. Wat zeker ook leuk is. Ik kom nog weleens oud-coachkinderen tegen en die zeggen heel vrolijk gedag!”
Coach4you kan nieuwe coaches gebruiken om nóg meer kinderen te kunnen helpen. Lijkt het jou leuk om kinderen te begeleiden bij de overstap van de basisschool naar de middelbare school? Meld je aan door te mailen naar [email protected] (Gerard Middelkoop). Of lees meer informatie over de organisatie op de landelijke website: www.coach4you.org.
Tons verhaal
De vrijwillige koster Overal in Woerden vind je vrijwilligers. En de katholieke Bonaventurakerk in het centrum van Woerden is daarop geen uitzondering. Het kosterschap is bijvoorbeeld een vrijwillige positie. Maar denk ook aan de dames die verantwoordelijk zijn voor de versiering van de kerk, de mensen die helpen het gebouw te onderhouden en degenen die de liturgieën drukken in het drukkerijtje in de kerk. Dit zijn ook allemaal vrijwilligers. Ton Beving is vrijwilliger en een van de zes kosters van de kerk. “Als koster doe ik van alles. Mijn medekosters en ik zorgen bijvoorbeeld dat alles wat nodig is voor de vieringen voorradig is (denk aan de kaarsen), ik zorg dat de kleding voor de voorganger klaar ligt, de techniek op orde is en verzorg de contacten met mensen met wie wij samenwerken van buiten de kerk. Bijvoorbeeld de begrafenisondernemer wanneer er een uitvaart is. Ik ben daarnaast de coördinator van de kosters. Dat houdt in dat ik ook verantwoordelijk ben voor de roosters bijvoorbeeld. Al met al zou ik ons, de kosters, de stille kracht achter de Bonaventurakerk kunnen noemen. Wij zorgen dat alle diensten, bijeenkomsten en vieringen soepel verlopen. Dat betekent vanaf het openen van de deuren tot het sluiten van de deuren achter de laatste bezoeker. Maar we doen dit echt vanaf de achtergrond.” Vanaf het openen van de deuren tot het sluiten ervan na de laatste bezoeker. “Ik ben inmiddels al bijna tien jaar koster. Toen ik met pensioen ging, meldde mijn vrouw mij aan als vrijwilliger bij de toenmalige kostercoördinator. Waarom spreekt het werk me nu nog steeds aan? Het is heel erg mooi werk. Vooral heel dankbaar werk. Je hebt echt het gevoel dat je aan iets bijzonders bijdraagt. Denk bijvoorbeeld aan een uitvaart. Die moét goed zijn. Het is immers het laatste dat je voor de overledene kan betekenen. Als dat uiteindelijk gelukt is, brengt dat heel veel voldoening met zich mee. Dit vrijwilligerswerk is een flinke klus, maar wel heel leuk werk. En een hele zinvolle manier van tijdsbesteding.” Wil je meer weten over de vrijwilligers van de Bonaventurakerk? Of over de kerk in het algemeen? Bezoek eens hun website: www.parochiepaxchristie.nl/category/woerden of neem een kijkje in de kerk. De Bonaventurakerk is momenteel elke dag tussen 10:00 en 12:00 geopend voor bezoekers. Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal