Écht contact maken in de Wereldwinkel
In de Havenstraat vind je de Wereldwinkel. Hier worden bijzondere, duurzame en handgemaakte cadeauartikelen verkocht. De artikelen zijn allemaal fairtrade geproduceerd. Dit betekent dat het product verantwoord is gemaakt: de producent heeft een eerlijke prijs gekregen, het productieproces is transparant en er is geen sprake van kinderarbeid. De Wereldwinkel is de perfecte plek om iets leuks te vinden voor elke gelegenheid. Een verjaardagscadeautje of een bedankje, iets lekkers of gewoon omdat je op zoek bent naar een fairtrade alternatief voor de supermarkt. Carolien werkt als vrijwilliger in de Wereldwinkel. Samen met iets meer dan twintig vrijwillige collega’s houdt zij de winkel draaiende.
“Ik vind het contact het mooiste. Elke klant is anders en het is iedere keer weer een uitdaging om écht contact te maken. Een klant komt binnen en is op zoek naar iets moois, iets bijzonders. Ik vind het een leuke uitdaging om uit te vogelen wat een klant zou aanspreken. Iets lekkers of misschien iets duurzaams, iets handgemaakts of iets uit een andere cultuur bijvoorbeeld. Het allermooiste gevoel is wanneer een klant blij de deur uit gaat. Dat is onbetaalbaar. Dit proces maakt het vrijwilligerswerk bij de Wereldwinkel zo ontzettend mooi. Elke klant is anders en het is iedere keer weer een uitdaging om écht contact te maken. Dat ik dit mag doen - het voelt echt als mogen - geeft mij elke keer weer energie.”
Het allermooiste gevoel is wanneer een klant blij de deur uit gaat. Dat is onbetaalbaar!
“Ik kwam via de VrijwilligersVacaturebank op www.hartvoorwoerden.nl terecht bij de Wereldwinkel. In eerste instantie wist ik niet goed wat ik voor vrijwilligerswerk wilde doen, maar na een kennismakingsgesprek was ik verkocht. Wat een mooie plek om vrijwilliger te zijn! Helaas kon ik door omstandigheden niet meteen aan de slag. Ik ben een paar maanden uitgeschakeld geweest. Toen ik klaar was om toch aan de slag te gaan was ik even zenuwachtig. Zou ik nog wel welkom zijn? Maar ik werd gelukkig met open armen ontvangen. En dat representeert goed de sfeer die hier hangt. Ieders werk wordt gewaardeerd en alle kleine beetjes helpen. Samen maken we er iets moois van.”
“Verder is het ook op praktisch vlak heel fijn om hier vrijwilliger te zijn. Ik sta in de winkel, maar werk daarnaast ook aan de medewerkersnieuwsbrief, maak de roosters en maak de thee- en chocoladeboeketjes die we verkopen. En wanneer je hier als vrijwilliger werkt zijn je uren in principe flexibel. De modus is een dagdeel (4 uur) per week. Maar sommigen werken eens in de twee weken, anderen meerdere dagdelen in de week. Alles bij elkaar genomen is het wat mij betreft de perfecte plek om vrijwilliger te zijn. Ik raad het anderen van harte aan!”
Lijkt het jou leuk om vrijwilliger te worden bij de Wereldwinkel? Net als Carolien? Bezoek de website: www.wereldwinkelwoerden.nl of loop eens langs voor meer informatie. Ook op de VrijwilligersVacaturebank vind je de vacatures van de Wereldwinkel: www.hartvoorwoerden.nl.
Pieters verhaal
Stichting Present staat voor je klaar! Helpen waar geen helper is. Dat is de slogan van stichting Present. Deze stichting helpt mensen met een kwetsbare gezondheid, zonder sociaal netwerk of zonder de financiële middelen om een klus te klaren. De projecten worden altijd aangedragen door maatschappelijk werkers en zijn in of rondom het huis. Denk aan laminaat leggen, een schutting plaatsen, behangen en schilderen of spullen verhuizen. Pieter ’t Hart was vijftien jaar geleden een van de oprichters en is sindsdien projectcoördinator bij stichting Present. Hij neemt met zijn bouwkundige achtergrond de praktische projecten voor zijn rekening. De andere projectcoördinatoren verzorgen de sociale aanvragen. “Ik krijg een praktische hulpvraag van een maatschappelijk werker en bekijk wat er nodig is om diegene te helpen. Kan het door één vrijwilliger worden geklaard of zijn er meerdere nodig bijvoorbeeld. Ik ben tijdens het proces het aanspreekpunt voor de hulpvrager. Het is fijn om een bekend gezicht te zien. Vaak is het een enorme drempel die de hulpvrager over moet voordat hij of zij om hulp durft te vragen. Na de klus rond ik het verder af en maak ik een verslag.” Helpen waar geen helper is! “Bij stichting Present zijn verschillende groepen vrijwilligers. Zo is er bijvoorbeeld de groep flexwerkers. Dit zijn de mensen die aangeven een paar keer per jaar met een project te willen helpen. Vaak hebben zij een specialiteit. Ze kunnen bijvoorbeeld goed behangen of schilderen. En daarnaast zijn er de bedrijven, clubs of verenigingen die in plaats van een teamuitje eenmaal per jaar met elkaar zo’n project doen. Ze knappen dan bijvoorbeeld een tuin op. Met al die vrijwilligers slaan we een brug tussen mensen die hulp nodig hebben en mensen die hulp kunnen bieden. Dat is waar stichting Present voor staat.” Stichting Present is op zoek naar een projectcoördinator. Als je iets voor een ander wilt betekenen, graag met mensen omgaat, resultaatgericht en een echte doener bent, is het misschien wel iets voor jou. Wil je liever een paar keer per jaar helpen met een project als flexwerker? Dat kan natuurlijk ook. En daarnaast kun je je aanmelden om met het team van werk of het bestuur van jouw vereniging een dag aan de slag te gaan. Ontdek hoeveel voldoening het geeft om iemand te helpen. Meer informatie of aanmelden bij stichting Present kan via de website: www.stichtingpresent.nl/woerden. Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal