Hands-on aan de slag bij De Terugwinning
Stichting De Terugwinning is gevestigd aan de Leidsestraatweg en heeft als doel om mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, te begeleiden naar betaald werk. Ze gaan ervan uit dat iedereen unieke talenten heeft en iets kan betekenen voor zijn omgeving en de maatschappij. Tegelijkertijd wil De Terugwinning producten maken van “afval”. Er is een fietsenwerkplaats, een kledingafdeling en een houtafdeling. In de houtwerkplaats worden oude deuren gerecycled tot meubelen, vogelhuisjes, fotolijsten of herbruikbare planken.
Anne komt sinds een jaar drie dagen per week naar De terugwinning. “Ik was HR manager maar heb acht maal een hersenbloeding gehad in tien jaar tijd. Mijn werk kon ik niet meer doen. Stress bleek een trigger voor de hersenbloedingen. Ik kwam thuis te zitten en dat is niks voor mij. Ik ben altijd graag met mijn handen bezig. Toen ik hoorde van De Terugwinning en dat ze daar een kledingafdeling hebben ging ik eens kijken. Ik had een gesprek met Arjen (oprichter en coördinator) en was meteen enthousiast. Na een tijdje bij de kleding te hebben gewerkt ging ik meubels opknappen. Dat was altijd al een hobby van mij. Ze kijken hier heel goed naar wat je zou kunnen en willen doen. Er is hier geen stress, ik hoef geen verantwoordelijkheid te dragen, ik help mee de afvalberg te verkleinen en het is een hele toffe sfeer. Wat wil een mens nog meer? Ik hoop hier nog heel lang te kunnen werken en veel mooie kasten op te knappen.”
Ik hoop hier nog heel lang te kunnen werken en veel mooie kasten op te knappen!
De Terugwinning bestaat pas drie jaar, maar is uitgegroeid tot een serieus bedrijf waar een vijftigtal mensen werk vinden en het bedrijf groeit nog steeds. Nog niet zo lang geleden opende De Terugwinning een meubelwinkel, op Leidsestraatweg 15, waar ook de meubels van Anne worden aangeboden.
Iedereen die wil meewerken aan de doelen van De Terugwinning, is welkom om vrijwilliger te worden. Als begeleider, ict-er, webdesigner, meubelstoffeerder, administratief medewerker, noem maar op. Op de site staan enkele van de openstaande vrijwilligersvacatures https://www.deterugwinning.nl/vacatures/. Arjen Nihot van De Terugwinning leidt je graag rond en dan kun je samen zien wat je zou kunnen en willen doen.
Pia's verhaal
Mantelzorgers: onzichtbare helden “Achteraf gezien begon het denk ik al een jaar of vijf geleden. Samen met mijn broer en zus zijn wij er voor mijn moeder. Mijn broer ontfermt zich vooral over haar administratie. Mijn zus en ik wisselen elkaar af. Doen de boodschappen, koken en blijven bij haar wanneer ze eet. Dan is ze niet alleen en houden wij haar in het oog, want ze moet goed eten. Wij hebben natuurlijk ook ons gezin nog, dus we plannen het met elkaar zo goed mogelijk.” “Mijn broer, zus en ik wonen alle drie vlakbij mijn moeder, wat maakt dat we dit zo kunnen doen. Dat is aan de ene kant natuurlijk heel fijn. Mijn moeder hoeft voorlopig niet weg uit haar eigen vertrouwde omgeving. Het houdt ons wel bezig. Wat als het slechter gaat en ze niet meer thuis kan blijven wonen? Wanneer heeft mijn moeder een verpleeghuis nodig? Wanneer is onze zorg niet meer genoeg? Dat vind ik heel lastig. Want hoe maak je zo’n beslissing voor iemand die zo dichtbij staat? Het niet weten of een beslissing ‘de juiste’ is voor mijn moeder vind ik is het moeilijkste. Ik houd mezelf voor dat als ik heb gehandeld met haar belang voorop, ik mijn best heb gedaan.” Ik houd mezelf voor dat als ik heb gehandeld met haar belang voorop, ik mijn best heb gedaan. “Op deze manier zorgen voor mijn moeder heeft zeker zware en moeilijke momenten. Maar op sommige momenten is het ook mooi. Mijn moeder en ik hebben zoveel meer contact dan eerder. Waar ik eerst af en toe op de koffie ging, ben ik nu bijna elke dag bij haar. Soms vertelt zij verhalen over vroeger die ik nog nooit had gehoord. Zo leer ik haar op die momenten nog beter kennen. Elke lach van mijn moeder ervaar ik als waardevol. Haar einde nadert en dat maakt de tijd samen extra waardevol. Ik kijk nu anders naar de kleine geluksmomentjes in het leven, ik waardeer ze zoveel meer” Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop we bewust extra omkijken naar degenen die 24 uur per dag, zeven dagen in de week en 365 per jaar zorgen voor een ernstig zieke of beperkte naaste. Want dat is zwaar werk en gebeurt vaak zonder dat dat aan de buitenkant aan iemand af te zien is. Pia zorgt, samen met haar broer en zus, voor haar moeder, bij wie twee jaar geleden de ziekte van Alzheimers vastgesteld is. Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal