Youth for Understanding (YFU), International Exchange zoekt: YFU zoekt vrijwillige Contactpersonen

Taakomschrijving

Wil jij het verschil maken voor scholieren en gezinnen die open staan voor een internationaal avontuur en andere culturen, dan is deze vrijwilligersfunctie interessant voor jou.

YFU is een internationale non-profit vrijwilligersorganisatie en is al meer dan 60 jaar DE organisatie die culturele uitwisseling voor jongeren mogelijk maakt. YFU Nederland biedt Nederlandse jongeren de mogelijkheid om naar een buitenlandse High School of College te gaan en te wonen bij een lokaal gastgezin. Daarnaast komen buitenlandse scholieren bij een gastgezin in Nederland wonen en gaan hier naar een middelbare school.
Contactpersonen van YFU zijn de spil van de organisatie. Zij zijn een onmisbare schakel tussen scholieren en families en vormen een ondersteuningsnetwerk.

Functie omschrijving
Als Contactpersoon ben je het aanspreekpunt voor:
- Nederlandse scholieren die naar het buitenland gaan (outbound-programma).
- Internationale scholieren en hun gastgezinnen hier in Nederland (inbound-programma).

Voor het outbound-programma ga je op huisbezoek voor selectiegesprekken met scholieren en hun ouders. Ook onderhoud je gedurende het uitwisselingsjaar periodiek contact met ouders van scholieren die in het buitenland verblijven.

Voor het inbound-programma onderneem je de volgende activiteiten:
- Werving van gastgezinnen in jouw regio, ondersteund vanuit het YFU kantoor.
- Selectiegesprekken met gastgezinnen en het matchen van gezinnen en buitenlandse scholieren.
- Ondersteunen van gastgezinnen bij de plaatsing van een scholier op school.
- Pro-actief contact houden met gastgezinnen, scholieren en scholen en begeleiding bieden in geval van problemen.

Gedurende het jaar organiseer je -samen met andere vrijwilligers in je regio- informele activiteiten voor de scholieren en (gast)gezinnen in jouw regio.

De tijdsbesteding is gemiddeld ca. 4-6 uur per week. De werkzaamheden vinden vooral in de avonduren en soms in de weekenden plaats. Je kunt dit zelf plannen, uiteraard in overleg met de scholieren en gezinnen.
In overleg kan ervoor worden gekozen om alleen het outbound- of alleen het inbound-deel van de rol te doen. In dat geval is de gemiddelde tijdsbesteding lager; voor outbound gemiddeld 2 uur per week, voor inbound 2-4 uur per week.

Je werkt samen met andere contactpersonen in de regio.
YFU biedt enkele keren per jaar landelijke trainingen en bijeenkomsten voor vrijwilligers.

Wij vragen

- Je bent flexibel ingesteld, communicatief sterk en hebt gevoel voor culturele verschillen.
- Je bent betrokken bij een ander en in staat om hem of haar te coachen en motiveren, zonder het van de ander over te nemen.
- Je schrikt niet terug voor een probleem en bent juist gemotiveerd voor het vinden van een oplossing. Daarbij houd je de belangen van de verschillende betrokkenen in het oog.
- Je bent in staat je eigen werk zelfstandig te organiseren, maar werkt ook graag samen met anderen.
- Verder heb je internationale ervaring of interesse, een lokaal netwerk, beschik je over een auto en spreek je Nederlands en Engels.
- Ervaring als uitwisselingsscholier of als gastgezin is een pré. Het hebben van contacten met middelbare scholen is geen must, maar komt wel goed van pas.

Wat hebben wij de vrijwilliger te bieden?

Als YFU Contactpersoon draag je bij aan intercultureel begrip bij jongeren en gezinnen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om deel uit te maken van een internationaal netwerk en mensen te ontmoeten met dezelfde ideeën en interesses in een wijdere wereld. YFU biedt je de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen die ook elders van pas komen. Denk aan leiderschapsvaardigheden en interculturele communicatie.
Het YFU kantoor ondersteunt je o.a. met trainingen, landelijke marketing campagnes en materialen om je activiteiten goed uit te kunnen voeren. Ook zijn er mogelijkheden voor het volgen van Europese YFU trainingen of om deel te nemen aan Europese activiteiten.

YFU biedt een reiskostenvergoeding en een aansprakelijkheidsverzekering.

Organisatieprofiel
Dankzij een wereldwijd netwerk van YFU organisaties hebben al meer dan 260.000 uitwisselingsscholieren en gastgezinnen, in zo’n 50 landen, een andere cultuur van binnenuit mogen ervaren. Daardoor kijken zij ook met andere ogen naar de eigen cultuur.
De Nederlandse organisatie bestaat uit een kleine, professionele staf van 5 personen. Voor veel werkzaamheden wordt een beroep gedaan op een grote groep enthousiaste vrijwilligers die trots zijn op hun organisatie. De dagelijkse leiding is in handen van de National Director, die rapporteert aan het Bestuur.

Tijdsbesteding: 4-8 uur per week
Soort werk: Educatie, cultuur, creativiteit
Publicatiedatum: ma 12 dec 2016

Verloopdatum: za 21 dec 2019

Vacature delen

Over Youth for Understanding (YFU), International Exchange

Youth for Understanding (YFU) is een non-profit vrijwilligersorganisatie dat jongeren al ruim 55 jaar de mogelijkheid biedt om een schooljaar, semester of zomer op uitwisseling te gaan. Op deze manier leren zij een andere cultuur kennen, een vreemde taal spreken en ontmoeten zij nieuwe mensen.

Lees meer

Reageren of meer informatie?

Wil je reageren of meer informatie over deze vacature? Met behulp van onderstaand formulier kun je direct per e-mail contact opnemen met Youth for Understanding (YFU), International Exchange.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht om in te vullen.

CAPTCHA Image Nieuwe letters

Typ de letters in het plaatje over:


Vrijwilligershulp voor ú!

Vrijwilligersvacaturebank

Vrijwilligersdiensten

Vrijwilligersacademie

Maatschappelijke stages Woerden